The King of Queenspark

Introducing light and creating space to a forgotten lower ground flat.

The brief with this flat was to project manage an entire refurbishment for my client who lived in Australia.

The first thing that struck me when I visited this property was the beautiful parquet flooring hidden underneath a mound of heavy furniture in the living room, which was bereft of any natural light thanks to the thick black curtains covering the original sash windows.

I knew immediately that I needed to offer back all the light that had been stolen from this period home and encourage the lost original features to stand out with pride once again.

My inspiration for this project evolved naturally from the age of the building, which was 100+ years old. It was about respect for the features that already existed and enhancing the spaces to compliment these elements. Each room needed to feed into one another and remain cohesive however it was imperative that every space had its own individual personality.

In the living room, the original parquet flooring laid in a chevron style was restored. The musty yellow undertones were banished and replaced with a natural oiled look. I introduced a loose Moroccan vibe to the area with bashed metal and blue hues. The built in units were painted in shirting from the little Greene paint company and ornate dimpled handles finished each unit. I wallpapered the walls behind the units to add some interest and chose a subtle pattern, which pulled the entire scheme together. The deep navy sofas were placed strategically either side of the fireplace, helping to draw ones eye to the main feature in the room. Finally, the windows were dressed with linen drapes in tones of white and charcoal grey. The curtains where not lined to allow as much light as possible kiss this room.

The flooring had been laid in a chevron style many years ago but was very much on trend for 2016
— Fiona
I added three metal hooks to the wall leading on from the front door to allow for useful coat storage when coming into the flat
— Fiona

The kitchen had been fitted many years ago and was very well made. The terracotta floor was also a period feature which I could not justify changing. With this in mind, I worked up a design for this room complimenting the existing floor and kitchen, all the while remaining consistent with the style in the flat. I restored the kitchen completely, repainting it in the same chalky “shirting” paint that was used throughout all the woodwork in the flat. All hinges were replaced with new soft close for smooth operation and I added solid brass knobs for definition.

I fitted solid brass knobs on each kitchen door, sturdy and simple to finish of this French feel kitchen
— Fiona

I chose a deep denim blue tile with white grout to add some clarity to the overall scheme.

Lighting was changed to soft LED under counter and ceiling spotlights, allowing flexibility in ambience depending how the kitchen diner was being used.

The hall was long and narrow without a lot of natural light so mirrored wallpaper panels were built to create the illusion of a brighter area. By building the panels tall and narrow they add a greater sense of space and height to the area and choosing three panels balances the hall in proportion.

The built in mirrored wallpaper in the hall panels add a sense of confidence and grandeur to a space that had been unloved for some time
— Fiona

Built in floor to ceiling wardrobes offer much needed storage and make best use of the space in the master bedroom. These were again painted in “shirting” and finished off with a long, elegant handle, which emphasised the wardrobes height. An additional unit was built into another alcove concealing the radiator and offering up more display and storage space.

The room was painted in “whisper” from the little Greene paint company to soften the south facing room and create a more delicate space for the owners. A metal bedstead played centre stage to the scheme with a feature wallpaper directly behind framing the bed. I used this Osborne and little wallpaper behind the display unit to ensure a consistent scheme was achieved in this room.  Soft, flowing voile panels dressed the windows to create an intimate master bedroom, which will have its owners lingering for, longer in the beautiful space.

Space was not in abundance in the second bedroom. With this in mind, I built a platform bed with storage underneath and had a bespoke mattress made to allow a small double bed in the room. Beautiful and ingenious storage solutions from Ambivalenz offered a transient storage alternative for this tiny room.

White walls and geometric patterns gave the room a strong personality even if it was tiny but perfectly formed
— Fiona
I chose “stock” from little Greene paint company for the bathroom and painted all of the walls and panelling with the same colour
— Fiona
Bespoke mirrors were fitted above shelves and the sink to allow light to bounce around the room
— Fiona
I chose a strong monochrome design for the office. The solid colour along with the introduction of deep green plants ensures this area is a no distraction area ready for lots of work to happen
— Fiona